Četrtek, 7.5.

OKOLJE: Včeraj si spoznal zdravo hrano. Jedi, ki jih jemo, so narejene iz živil. Poznamo 6 skupin živil. Ali se jih še spomniš od včeraj ? Če se jih ne, si jih še enkrat poglej tu PRAVILNO PREHRANJEVANJE.  Ker zdravo hrano poznaš, boš sigurno pravilno imenoval tisto skupino živil, ki ni zdrava. Ta trikotnik živil ti tudi prikazuje dnevno, koliko in katero hrano moraš uživati. Doma poišči reklame od različnih trgovin s hrano (Hofer, Lidl, Tuš, Mercator, Spar ali Euro Spin) in iz njih izreži različna živila, torej par živil iz vsake skupine. V brez črtni zvezek nariši za vsako skupino živil košaro, napiši pod njo ime skupine ter vanjo prilepi nekaj ustreznih sličic. Uporabiš lahko obe prazni strani v zvezku za boljši pregled. Zgoraj napiši naslov KAJ JEMO ?     V komentar k prispevku napiši svoje ime in tvojo najljubšo jed. 

SLOVENŠČINA: Ni pomembno le, da jemo zdravo hrano, ampak tudi lepo obnašanje pri mizi. Pravila o lepem obnašanju določa bonton. ZANIMIVOST – ALI VEŠ, da ni kulturno, da juho pijemo iz krožnika in se piščančje noge pravilno jejo tako, da meso držimo v rokah tudi v restavraciji ? Podobnih pravil je kar nekaj. Če te zanimajo, si boš lahko knjigo z njimi sposodil v knjižnici. Kdor pozna in uporablja ta pravila, je pravi mali gospodič in prava mala gospodična.  V DZ Lili in Bine, stran 63, si oglej zgodbo v sličicah o Ani in Roku ter njunem obnašanju pri kosilu. Sličice so pomešane, tvoja naloga pa je, da ugotoviš pravo zaporedje slik. Na povezavi  poslušaj njuno zgodbo in ob poslušanju ugotovi pravilen vrstni red slik ter ga označi s številkami od 1 do 5 v okvirčkih desno spodaj.

Ali bi lahko določil pravilo obnašanja pri mizi iz te zgodbe ? Povej ga staršem in  ga od sedaj naprej upoštevaj.

MATEMATIKA: Po kosilu sta Ana in Rok pomagala mamici pomiti posodo. Tudi onadva sta pri tem štela jedilni pribor. Vsake vrste pribora sta naštela več kot 10. Spoznali ste že, da ta števila sestavljata dve številki – prva je DESETICA ali število skupin z 10 člani, druga številka pa je ENICA ali število posameznih članov, ki jih je manj kot 10. Ali znate poimenovati ta števila ? Poglejte si jih v povezavi   ŠTEVILA OD 10 DO 15 .    V njej boš tudi odkril skrivnost prištevanja enic k desetici.  V karo zvezek preriši barvne slike števil in račune. Pomagaj si s kvadratki v zvezku.

 

 

33 thoughts on “Četrtek, 7.5.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja