Petek, 15. 5. – tehniški dan: LES

NEKOČ JE BIL GOZD. POTEM JE PRIŠEL ČLOVEK. TA ČLOVEK JE UPORABIL SVOJO DOMIŠLJIJO IN ZAČEL UPORABLJATI PREDMETE, S KATERIMI SI JE POMAGAL PRI VSAKODNEVNIH OPRAVILIH. SPRVA MU JE POD ROKE PRIŠLA PALICA. UPORABIL JO JE ZA LOV, PA TUDI OGENJ SI JE ZAKURIL Z VEJAMI, KI JIH JE NABRAL. S ČASOM JE NABRAL VEČ VEJ, IN SI NAREDIL ZATOČIŠČE, SVOJE LESENO ORODJE JE DOPOLNIL, DODAL KAKŠEN KAMEN IN TAKO SE JE ZAČELA NJEGOVA ZGODBA Z LESOM. NA LJUBLJANSKEM BARJU, NE DALEČ STRAN OD NAS, SO ZAČELI GRADITI NASELJA NA KOLIH, ZATO SMO TAKRATNE PREBIVALCE POIMENOVALI KOLIŠČARJI. KAKO SO IZGLEDALE HIŠE NA KOLIH, SI OGLEJ TUKAJ.

TAKO JE BILO V PRAZGODOVINI, A MINILO JE VEČ 1000 LET IN ČLOVEK SI JE ŽELEL NAPREDKA. KER VSEGA NI MOGEL NAREDITI SAM, SO SE LJUDJE PRIUČILI POSAMEZNIH ROKODELSKIH OPRAVIL, IN KAR NEKAJ JIH JE BILO POVEZANIH Z OBDELOVANJEM LESA. TAKO ŠE DAN DANES OBSTAJA VELIKO POKLICEV (OBRTI), KI SO POVEZANI Z LESOM. ALI MORDA POZNAŠ KATEREGA IZMED NJIH? VERJETNO NAM JE VSEM NAJBOLJ POZNANO MIZARSTVO. ŠE VEČ OBRTI POVEZANIH Z OBDELOVANJEM LESA SI OGLEJTE TUKAJ.

MOJSTRI, KI SI JIH SPOZNAL IZDELAJO VELIKO ZANIMIVIH REČI. PREVERI, KAKO DOBRO POZNAŠ NJIHOVE IZDELKE. KRIŽANKA REŠITVE

V NAŠI NEPOSREDNI BLIŽINI, V ŠENTVIDU Z OKOLICO SO BILI ŽE DAVNO TEGA ZNANI PO MIZARSKI OBRTI. PRED 120 LETI, NATANČNEJE 25. MARCA 1900, SO TAKRATNI OBRTNIKI S ŠENTVIŠKEGA KONCA STOPILI SKUPAJ IN USTANOVILI 1. MIZARSKO ZADRUGO V TAKRATNI DEŽELI KRANJSKI. POIMENOVALI SO JO ZADRUŽNA PRODAJALNICA MIZARJEV V ŠT. VIDU NAD LJUBLJANO.

V POČASTITEV 120-LETNICE USTANOVITVE ZADRUGE SO V KULTURNEM DRUŠTVU BLAŽ POTOČNIKOVA ČITALNICA ORGANIZIRALI NATEČAJ, KJER BOSTE SODELOVALI TUDI VI, Z VAŠIMI UMETNIŠKIM IZDELKOM IZ LESA. TO JE LAHKO RISBA NA LUBJU, MOBILE IZ LESENIH PALČK, JEŽEK IZ DEŠČICE Z ŽEBLJIČKI, PTIČJA HIŠICA, GLASBILO, IGRAČA, SLIKA IZ PALIČIC, HOTEL ZA ŽUŽELKE, KONSTRUKCIJA IZ PALIC… VAŠ IZDELEK NAJ STARŠI ČIM LEPŠE FOTOGRAFIRAJO IN SLIKO POŠLJEJO UČITELJICI DO NEDELJE ZVEČER. NEKAJ USTVARJALNIH PREDLOGOV SI LAHKO OGLEDATE NA POVEZAVI.

DRAGI UČENCI IN STARŠI!

PRAVIJO, DA SE ŠOLANJE NA DALJAVO ZA VAS IN NAS ZAKLJUČUJE, ZATO LE ŠE EN PASJI HOV IZ DOMAČE UTE, IN SE VIDIM V PONEDELJEK V ŠOLI.

POZDRAVČEK OD VSEH NAS, KI SMO SE TRUDILE, DA NAM JE BILO TUDI NA DALJAVO LEPO.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja